Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Τόνι Μόρισον

2 σχόλια
Τόνι Μόρισον [Toni Morrison, 1931]

Άλλη μια σπουδαία συγγραφέας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993. Τα μυθιστορήματά της ασχολούνται κυρίως με μαύρες ηρωίδες που αναζητούν την ταυτότητά τους σε έναν ανδροκρατούμενο και άδικο κόσμο στον οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα θέματά της είναι σαφώς επηρεασμένα από αφροαμερικανικούς μύθους με έντονο το στοιχείο του φανταστικού. Οι χαρακτήρες της είναι άρτια δοσμένοι, η γλώσσα της ποιητική και οι διάλογοί της εξαιρετικά καλοδουλεμένοι.


Οι προσωπικές μου επιλογές από το έργο της θα ήταν Το τραγούδι του Σόλομον (εκδ. Οδυσσέας) όπου ένας νεαρός μαύρος, ο Γαλατάς, ονειρεύεται να πετάξει - μια εκπληκτική ιστορία που θα μπορούσε να ανήκει στο είδος του μαγικού ρεαλισμού και η Αγάπη (εκδ. Νεφέλη), μυθιστόρημα το οποίο έχουμε συζητήσει πριν κάποια χρόνια στη λέσχη μας και στο οποίο πέντε μαύρες γυναίκες αφηγούνται την εμμονή τους με έναν άντρα, τον νεκρό ξενοδόχο Μπιλ Κόζι, που τις καθόρισε - μια καθηλωτική ιστορία πάθους και μίσους που διερευνά τα όρια της αγάπης και τη σχέση ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς.

Το μυθιστόρημα που συνήθως θεωρείται το κορυφαίο της είναι η λυρική και πολυεπίπεδη Αγαπημένη (εκδ. Νεφέλη) που διαδραματίζεται τα χρόνια της σκλαβιάς και μιλάει για τη Σεθ που δραπετεύει προς την ελευθερία αλλά κατατρύχεται από τις τύψεις της για την κόρη της, ένα μωρό που πέθανε σχεδόν ανώνυμο και που χρόνια αργότερα εμφανίζεται (ίσως) ξανά για να στοιχειώσει και να αναστατώσει τους πάντες.


[Διαβάστε εδώ βιογραφικά στοιχεία και εργογραφία της στα ελληνικά από το αρχείο της BiblioNet]

Share/Bookmark

2 Σχόλια έως τώρα

  1. Ανώνυμος says:

    Καλώς τον κι ας άργησε...

    Αγαπημένη και η Τόνι Μόρισον και η "Αγαπημένη" της , αλλά και όλα τα βιβλία της (εκτός από το Έλεος), που έχω διαβάσει και (τυχαίνει να) έχω στη βιβλιοθήκη μου, αρχίζοντας κι εγώ από το μαγικό "Τραγούδι του Σόλομον". Τότε λοιπόν, όταν το αγόραζα, νόμιζα ότι το όνομα Τόνι παρέπεμπε σε άντρα και μετά διαπίστωσα πως έκανα λάθος.

    ΥΓ. Η ιστορία της θείας, βρίσκεται χρόνια στη wish list. Πάντα ετοιμαζόμουν να την αγοράσω, μα πάντα κάτι αναχαίτιζε την επιθυμία μου, ούτε και που θυμάμαι πια τι.
    Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου;

    Να έχετε μια καλή Κυριακή με Rene Aubryq
    http://www.youtube.com/watch?v=XkS9WtJW0E8

    και

    RAINY DAYS PAINTINGS!

    https://www.youtube.com/watch?v=8lFAZhFiiAs

    κ.κ.

  2. Παναγιώτης Αλεξανδρίδης says:

    Όταν το διαβάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας.
    Καλή Κυριακή και σε σας!

Σχόλια

Ετικέτες