Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στον Κινέζο συγγραφέα Μο Γιαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012

0 σχόλια
Στον Κινέζο συγγραφέα Μο Γιαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012
Ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012 για τα έργα του που χαρακτηρίζονται από έναν «παραισθητικό ρεαλισμό», ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία των Νόμπελ.

Ο Μο Γιαν «με έναν παραισθητικό ρεαλισμό ενώνει το παραμύθι, την ιστορία και την σύγχρονη πραγματικότητα», ανακοίνωσε η Ακαδημία.

"Ο Μο Γιαν, συνδέοντας φαντασία και πραγματικότητα, ιστορική και κοινωνική προοπτική, δημιούργησε ένα σύμπαν, το οποίο, με την περιπλοκότητά του, θυμίζει αυτό συγγραφέων όπως ο Γουίλιαμ Φώκνερ και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το οποίο παραμένει ταυτοχρόνως προσηλωμένο στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία και στην λαϊκή παράδοση του παραμυθιού".

Εκτός από μυθιστορήματα, έχει κυκλοφορήσει μεγάλο αριθμό δοκιμίων και διηγημάτων με ποικίλη θεματολογία και «θεωρείται, παρά την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνία, ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς της χώρας του», πρόσθεσε η Ακαδημία.

Γεννηθείς το 1955, ο Μο Γιαν, ψευδώνυμο (σημαίνει "μην μιλάς") του Γκουάν Μογέ, μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια στο Γκαομί, στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Ακαδημίας.

"Έχει έναν απολύτως μοναδικό τρόπο γραφής. Αν διαβάσεις μισή σελίδα του Μο Γιαν αναγνωρίζεις αμέσως ότι είναι αυτός", δήλωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ.

Ο Μο ενημερώθηκε για το βραβείο, πρόσθεσε ο Ένγκλουντ, διευκρινίζοντας ότι «ήταν στο σπίτι με τον πατέρα του. Είπε ότι χάρηκε πάρα πολύ και ότι του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη».

Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα. Ακολούθησε το βιβλίο του Oι κόκκινοι αγροί (1987) που άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα με τη λογοκρισία.

Οι κόκκινοι αγροί μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού. 

Το επόμενο μυθιστόρημά του, που υπάρχει μεταφρασμένο και στην Ελλάδα, Oι μπαλάντες του σκόρδου (1988), απαγορεύτηκε, γεγονός που οδήγησε τον Γιαν να παραιτηθεί από το στρατό. 

Τα βιβλία του Η δημοκρατία του κρασιού (2001) και Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες (2003) στο οποίο περιγράφεται η Κίνα του εικοστού αιώνα μέσω του πορτρέτου μιας οικογένειας,.είχαν επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία.

Ωστόσο, παρά τις προτάσεις που είχε από τη Δύση, ο Μο Γιαν δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κίνα.

Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορωνών (925.000 ευρώ), ένα ποσό κατά 20% κατώτερο από αυτό των προηγούμενων ετών, και συνήθως απονέμεται από την Σουηδική Ακαδημία στις 10 Δεκεμβρίου.

---------------------

Πηγή: ΑΜΠΕ

Share/Bookmark

Σχόλια

Ετικέτες