Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο Τριστάνο πέθανε - Έφυγε από τη ζωή ο Αντόνιο Ταμπούκι

0 σχόλια
Σήμερα, 25 Μαρτίου 2012, ανακοινώθηκε πως ο Ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι (Antonio Tabucchi) πέθανε στα 68 του χρόνια μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Ταμπούκι γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας στις 23 Σεπτεμβρίου 1943. Στα φοιτητικά του χρόνια ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη ακολουθώντας τα ίχνη των αγαπημένων του συγγραφέων. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, σε έναν πάγκο βιβλίων κοντά στον παρισινό σταθμό Gare de Lyon, βρήκε το ποίημα Tabacaria (= καπνοπωλείο) μεταφρασμένο στα γαλλικά, υπογεγραμμένο από τον Άλβαρο δε Κάμπος, "ετερώνυμο" (λογοτεχνική περσόνα) του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα. Αυτή του η ανακάλυψη πιθανότατα τον οδήγησε στη Λισσαβώνα όπου ερωτεύτηκε την πόλη, τη χώρα και τη γλώσσα. Έκανε τη διατριβή του με θέμα Ο σουρεαλισμός στην Πορτογαλία και το 1973 άρχισε να διδάσκει Πορτογαλική γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Αργότερα μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα για να καταλήξει στο Πανεπιστήμιο της Σιένα όπου δίδασκε μέχρι πρόσφατα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα (Piazza d'Italia) εκδόθηκε το 1975. Ακολούθησαν πολλά μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και θεατρικά έργα. Αρκετά από τα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Προσωπικά τον γνώρισα με το Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα. Αργότερα ήρθε στα χέρια μου το Requiem (σε μετάφραση φίλης) και πριν μερικά χρόνια με καταγοήτευσε το Ο Τριστάνο πεθαίνει, που διαδραματίζεται και στην Ελλάδα. Κοινό σημείο σε πολλά έργα του είναι η με αβέβαιο αποτέλεσμα αναζήτηση ταυτότητας, η βαθιά ανθρωπιά των ηρώων, όπως και η απέχθεια προς τη φασιστική κληρονομιά και την κοινωνική αδικία. Παράλληλα με την πανεπιστημιακή και τη συγγραφική του ιδιότητα, υπήρξε μεταφραστής και επιμελητής των εκδόσεων του Πεσσόα στα ιταλικά.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι ήταν ένας συγγραφέας ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Νότου και η απώλειά του αφήνει ένα σημαντικό κενό - πάνω απ' όλα, στις καρδιές μας. 

[Διαβάστε βιογραφικά στοιχεία και την εργογραφία του Ταμπούκι στα ελληνικά απο το αρχείο της BiblioNet.]
[Διαβάστε συνέντευξη του Αντόνιο Ταμπούκι στο Βήμα και την παρουσίασή του από το Megaron Plus, όπου ήταν καλεσμένος πέρυσι την άνοιξη.]



Share/Bookmark

Σχόλια

Ετικέτες