Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο Αναγνωστών 2011 στα "Ανεμώλια" του Zoυργoύ

0 σχόλια
Το Βραβείο Αναγνωστών 2011 απονέμεται στο μυθιστόρημα Ανεμώλια του Ισίδωρου Ζουργού (Εκδόσεις Πατάκη). Το βιβλίο υποστήριξαν θερμά τόσο οι 40 Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα που συμμετείχαν φέτος, όσο και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που πήρε μέρος στην ψηφοφορία (2.569 ψήφοι).

Το μυθιστόρημα Ανεμώλια αποτελεί το έκτο βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα (γεν. 1964). Πρόκειται για το οδοιπορικό πέντε φίλων που ξεκινάνε με ιστιοπλοϊκό σκάφος για ένα ταξίδι στο Αιγαίο με τελικό προορισμό τη Ρόδο, εκεί όπου κάποτε είχαν πάει για τη σχολική πενταήμερη, τόπο συμβολικό των προσδοκιών με τις οποίες ξεκίνησαν τη ζωή. Ένα μυθιστόρημα για την ανδρική φιλία, την πραγματικότητα τού σήμερα σε σχέση με τη χαρά τού χτες, το Αιγαίο, την πανταχού παρούσα Θεσσαλονίκη - πατρίδα των πέντε φίλων - και τον ομηρικό κόσμο, με τον οποίο το βιβλίο συνομιλεί συνέχεια. Άλλωστε, ομηρική είναι και η λέξη ανεμώλια (=λόγια του ανέμου, ανώφελα).

Να υπενθυμίσω ότι το μυθιστόρημα του Ζουργού Στη σκια της πεταλούδας έχει διαβαστεί και συζητηθεί στη λέσχη μας.

Στην κούρσα της τελικής βαθμολογίας τερμάτισε δεύτερο το βιβλίο Τα σακιά της Ιωάννας Καρυστιάνη (Καστανιώτη) - επίσης συζητημένο στη λέσχη μας - και τρίτο το Για μια χούφτα βινύλια της Χίλντας Παπαδημητρίου (Μεταίχμιο).

Το Βραβείο Αναγνωστών απονέμεται για έβδομη χρονιά. Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Αποτελεί μοναδικό βραβείο στα ελληνικά λογοτεχνικά δεδομένα καθώς οι ίδιοι οι αναγνώστες καλούνται να ψηφίσουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς. Αρχικά ψηφίζουν οι Λέσχες Ανάγνωσης για τη βραχεία λίστα κι έπειτα οι βιβλιόφιλοι, που αποφασίζουν με sms. Σημειωτέον ότι με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Με το Βραβείο Αναγνωστών έχουν τιμηθεί τα βιβλία:

[2010] Όπως ήθελα να ζήσω, της Ελένης Πριόβολου
[2009] Ιμαρέτ, του Γιάννη Καλπούζου
[2008] Όλα σου τα 'μαθα μα ξέχασα μια λέξη, του Δημήτρη Μπουραντά
[2007] Ο κύριος Επισκοπάκης, του Ανδρέα Μήτσου
[2006] Αμίλητα βαθιά νερά, της Ρέας Γαλανάκη
[2005] Η μέθοδος της Ορλεάνης, της Ευγενίας Φακίνου





Share/Bookmark

Σχόλια

Ετικέτες